Bubble tea

Bubble Tea to napój, który jednoznacznie udowadnia, że herbata może mieć różne oblicza – w tym także te nieco bardziej szalone. Ogromna i stale rosnąca popularność tego produktu wynika z kilku kluczowych przyczyn. Po pierwsze – ogromną rolę odgrywa tutaj atrakcyjny sposób podania, który łamie stereotyp, że herbata musi być serwowana wyłącznie w formie gorącego naparu. Po drugie natomiast – różnorodność odmian Bubble Tea sprawia, że propozycję doskonale przystosowaną do indywidualnych wymagań jest w stanie znaleźć dosłownie każdy. Co więcej – napój ten kryje w sobie ciekawą tajemnicę, o czym świadczy przede wszystkim jego wyjątkowa historia. Choć znawcy tematu są absolutnie zgodni co do tego, że pomysł pojawił się już w latach 80. XX wieku na Tajwanie, to nieco więcej problemów przysparza doprecyzowanie tego, kto był jego autorem. Jedna z teorii mówi o tym, że napój udało się stworzyć w herbaciarni Hanlin Tea Room w 1986, a druga zaś, że do odkrycia doszło w 1988 roku w herbaciarni Chun Shui Tang, kiedy pracująca tam Lin Hsiu-hui eksperymentowała, mieszając ze sobą różne składniki. Biorąc pod uwagę upływ czasu, trudno będzie dojść do prawdy. Nie zmienia to jednak faktu, że Bubble Tea ma do zaoferowania znacznie więcej niż zwykła herbata. Co konkretnie?

1a
2a
3a
4a
previous arrow
next arrow